Stoer!

I wrote this piece in 2011 as an entry for a column contest for a well-known Dutch beer brand. The brief was ‘a toast to the wayward’. I accidentally laid it on a little thick with my beer references and I’d imagine that’s part of the reason this didn’t make the cut. Again, in Dutch cause sometimes I just can’t help myself. 


Proost! Op alle mannen die door de jaren heen zo vriendelijk waren mij te voorzien van gratis bier. Als vrouw hoef je nooit in je eigen drankbehoeften te voorzien. Het blijft mij verbazen hoeveel vrouwen dit gegeven nog niet ontdekt hebben. Zelfs puur platonische mannen-vrienden (yeah right) kwamen me braaf mijn geld teruggeven als ik ze daarmee naar de bar had gestuurd.

Het is een simpel gegeven, zolang je maar geen drankjes bestelt die mannen genant vinden om te bestellen. Ik noem een Breezer die ik, in een vlaag van verstandsverbijstering, ooit bij een vriend bestelde. Nee, dat kon echt niet. Wijn wordt pas een acceptabele toevoeging aan de bestellijst wanneer de heer in kwestie de 25 is gepasseerd. Bier kan altijd, want bier is stoer.

Ik ben ook stoer. Stoere vrouwen trekken stoere mannen aan. Onder het mom van ‘eindelijk iemand die me begrijpt’ is de stoere man in eerste instantie dolverliefd. Samen bier drinken, schuine moppen tappen, auto’s kijken en tattoos bedenken. Stoer!

Maar uiteindelijk wordt de stoere man steevast gevloerd door hoeveel stoerder een stoere vrouw eigenlijk is. Want de stoere vrouw heeft helemaal geen man nodig. Die betaalt haar eigen rekeningen, zet haar eigen boekenkast in elkaar en betaalt ook gewoon haar eigen bier. En wat heb je dan nog te bieden als stoere man? Dat vraag ik me als stoere vrouw dus ook wel eens af…

Maar er is hoop, onder al die stoere eigenzinnigheid gaan immers stereotiep kleine hartjes schuil. Op zoek naar liefde, en iemand om het leven mee te delen. Niet meer de financiele en praktische lasten, maar wel de lusten. Samen bier drinken, schuine moppen tappen, auto’s kijken en tattoos bedenken. Gezellig!

Er vind een verschuiving plaats, steeds meer vrouwen kunnen voor zichzelf zorgen. Dit betekent niet dat we niemand meer nodig hebben, dit betekent alleen dat we niemand meer nodig hebben om praktische zaken voor ons te regelen. Zoals bier. Je hoeft me niet vol te tanken om me mee naar huis te krijgen. Zoals ik al op jonge leeftijd al wijselijk verkondigde: “Ik ben geen hoer, I only fuck for free.”

Dus wat blijft er over? Een schouder om op te leunen, iemand om samen mee te genieten en ervaringen te delen. En iemand om af en toe dat krat bier naar huis te laten zeulen, want die natuurlijke opbouw in spiermassa is nog steeds onevenredig verdeeld. Daar doet zelfs een stoere vrouw niks aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *